Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje - ovo je važno da znamo"

Komentara
77
Ostavite komentar
Pozdrav... Radim u firmi 9 meseci svakog meseca potpisujemo ugovor... Da li imam prava a bolovanje il ne
Pod ugovor o radu sam na 3 meseca, istice do 31.12... u drugom sam stanju, koliko bih primala trudnicko i porodiljsko ako odem na trudnicko, za ova 3 meseca sam primila 3x45000=135000... i ko to uplacuje, drzava ili poslodavac??
Da li porodiljsko odsustvo ulazi u radni staz?Imam 3 deteta,zaposljena sam u firmi 15 godina,od toga godinu dana trudnickog i 4 godine porodiljskog?(trece de9te 2 godine po zakonu), koliko ja imam godina radnog staza?
Meni nije bas jasan odnos država,poslodavac i zaposleni.Ko je tu tačno zaštićen.Moj primer je da imam 12 godina radnog staza i da me poslednji poslodavac nije prijavio 4 meseca nakon toga dobila sam ugovor i sada nemam vezano ni godinu dana.Sa rizicnom trudnocom radim već puna 4 meseca.Svaki dan odlazim po inekcije fraksiparina na peti dan progesteron i redovno radim.Koga tačno ovaj zakon štiti i šta žena da radi u ovakvim situacijama sem da cuti,radi i da je čeka otkaz nakon povratka na posao jer poslodavac hoće zene koje mogu da rade, a ne da budu trudne.Treba zaista da se preispita šta država postiže sa ovim zakonom i kako tačno pomažu trudnicama.Mozda u nekom momentu treba preispitati i izlazak inspekcija u nadzor.
“Trudničko bolovanje je pravo i mogućnost koje koriste samo neke žene iz zdravstvenih razloga”. E kod nas je to navika koju imaju sve žene čim zatrudne bez obzira da li je sve u redu ili ne. Od takvih poslodavac i država imaju samo dete, a nikakvu korist od nje kao zaposlene. I onda zbog takvih ispaštaju svi, pa sad imamo ovakve zakone koji štite državu.
cao
Zdravo!
Htela sam da pitam, ako neko može da mi odgovori. Pre otvaranja trudničkog bolovanja bila sam u radnom odnosu 6 meseci. Trudničko sam otvorila 3 Avgusta 2018, a porodiljsko 7 Februara 2019, a porodila sam se 23 Marta 2019. E sad, prva tri meseca sam primila minimalac, odnosno porodiljsko, a ostale mesece cu primati po 10 708din, po proračunu Države. Uglavnom htela sam da pitam, kada mi istekne porodiljsko, a planiram drugu trudnoću i ostanem trudna, da li se meni računa samo onih 6 meseci sto sam radila, ili mi će mi se računati i trudničko i porodiljsko?
I da li će mi nega deteta biti isto kao i sa prvim ili minimalac?
Ako može neko da mi odgovori, hitno je!
Racuna se zadnjih 18meseci. Odnosno vama za drugo dete racuna se samo porodiljsko i nega deteta. Onoliko meseci koliko budete imali bez trudnickog ce vam uci u obracun. A tih prvih 6mes koji su vam se sada racunali za drugo dete nece jer ste to prekinuli otvaranjem ovog trudnickog. Nadam se da me razumete. Pozz
radim vec 6 meseci u firmi prujavljena za stalno i sad me zanima posto sam trudna da li firma sve isplacuje do porodiljskog ili mi samo 1 mesec placa firma a ostalo drzava ? da li neko ima slicno iskustvo ? hvala
Firma vam placa prvi mesec i potrazuje refundaciju od socijalnog tako da vam ostale mesece placa socijalno.
Molim Vas ako neko provereno zna neka mi odgovori.
Radim u firmi vec neke tri godine, ali na ugovor o delu. Primice me za stalno za par meseci.
Ukoliko zatrudnim mesec, dva nakon sto sam primljena za stalno, koliko cu primati novca?
Plata mi iznosi 40 000.
P.S. Nije mi jasan deo o 18 meseci...zato sam postavila pitanje
moras da primas tu platu 18meseci.Ako si radila npr. zadnjih 10 meseci onda ti je to 40000×10 ali ovih ostalih 8 meseci sto nemas se racunaju kao 0 dinara.nekada po starom zakonu svaki mesec koji nemas ti je bio kao minimalac.
Važno je da znate da kad je sezona godišnjih odmora isplata trudničkog bolovanja kasni. Meni još nisu isplatili jun mesec, a ja se porodila pre 2meseca, i zovem da pitam kad će uplata, a gospođa sa druge strane žice će:" Gospođo sada je sezona godišnjih odmora" 😎. A ja detetu zabranim da piša i da jede, dok se ne završi sezona!
Slušaj, ne bih živela više tamo ni za duplo veću platu od ove koju imam baš zbog te traljavosti i neuređenosti. Ono što je u normalnom svetu nezamislivo tamo je dobar dan.
Ako neko strucan moze da mi pomogne,bila bih zahvalna.Imam svoju firmu PR i nema drugih zaposlenih vec 5 godina.Od 1maja sam i prijavljena u frizerskom salonu u kom sam radila.Dakle,na moje ime su se placali dupli porezi i doprinosi.1 septembra otvorila sam trudnicko preko salona.Zanima me,kakva su moja prava?Hvala.
I mene zanima isto, vec 6 godina imam duplo osiguranje kao PR i kao zaposleni. Da li oba ulaze u osnovicu za porodiljsko?
U istoj sam situaciji i ja trazim odgovor, ali niko ga nema izgleda... 😥
Kada ce ponovo biti izmena ovog zakona? rekli su jesenas.
Postovani,radim po ugovoru o
Pp poslovima od 12.6.2018,radila sam do 31.8.2019 i onda mi je otvoreno porodiljsko. Porodjaj očekujem ovih dana. Platu od firme smo dobijali poslednjih dana u mesecu,a s’ obzirom na to da sam ja čitav avgust odradila,zanima me da li ja ovaj mesec platu dobijam od poslodavca ili tek sledeci mesec dobijam to na teret države? Plata je oko 33.000,a ja imam svega 14 ipo meseci vezanog staza.
Zar moze porodiljsko da se otvori na ugovor o pp poslovima?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Ovo bi mogli da bude neki super kul recepti koji će vašim mališanima zaokupiti pažnju »
Bogdan svakodnevno ručka najukusnije Frutek kašice - kaže njegova mama Danica »
Kako prepoznati boginje, kad se najčešće javljaju, lečenje i ublažavanje svraba i ostalih simptoma »
Pročitajte savete kako da zaštitite dete od gripa: prevencija i lečenje »